Maria Primura Mdule, Camilla Eidsvold, Alma Mathilde Paulsberg og Noah Eriksen håper på stor oppslutning om Sommerles.

Sommerles er i gang. Fylkesråd for kultur og mangfold, Camilla Eidsvold, møtte barn i Fredrikstad som skal bruke sommeren på å lese.

Sommerles.no er en digital lesekampanje for barn i 1. til 7. klasse. Camilla Eidsvold ønsker at hun også var i målgruppen.
– Jeg ble misunnelig da jeg gikk inn på sommerles.no og så hva barn har muligheter til. Jeg fikk jo ikke lov til å registrere meg en gang.

Samle poeng
Sommerles er mer enn å bare lese. På sommerles.no kan du registrere bøkene du leser, samle poeng, få kule premier og lesetips, lese den eksklusive Sommerles-fortellingen, løse oppgaver og følge med på hva vennene dine leser. Målet med kampanjen er å motivere barna til å lese så mye de bare orker i løpet av en lang sommerferie.

Stor betydning
– Jeg tror Sommerles har veldig stor betydning. Det å være med på det andre er med på, og være i en svær kohort som gjør det samme, som er glade i å lese, er veldig bra. Det er vel slik at det vi ofte ser er overskriftlesere. Det er viktig å gå i dybden og forstå, og hvis man ikke forstår, kan man stille spørsmål, forteller Camilla Eidsvold.

Utvider
Å lese utvider ordforrådet, utvikler måten man diskuterer på og måten man bruker språket, og gir økt evne til empati.
– Jeg tror jeg ikke folk helt har forstått hvor viktig betydningen av lesning er. Dette er viktig for den enkelte, men også med tanke på demokrati og utdannelse. Det gjelder alle, uansett morsmål, sier Camilla Eidsvold.

Tre elever
Alma, Maria og Noah er tre elever i Fredrikstad som sitter sammen med Camilla Eidsvold i den store stolen ved Fredrikstad bibliotek. De er med på Sommerles i år. De har også vært med tidligere.
– Det er gøy. Det er gøy å lese, være med på konkurranser og vinne premier hvis vi leser mange bøker. Jeg skal hente en premie etterpå, sier Alma.

Legge til venner
Gjennom Sommerles kan barna legge til venner og se hva vennene leser.
– Vi får også da noen ideer om hva vi kan lese, sier Noah.

Gått fremover
Barn med dysleksi er en viktig del av Sommerles.
– Jeg lærte ikke å lese før jeg var 12 år, fordi jeg har kraftig dysleksi.  Jeg ser at verden har gått fremover. Barn med dysleksi nå har større muligheter for å få det til og få denne nøkkelen. Det er ikke noe feil med barn med dysleksi, det er rett og slett fordi vi er mer kreative og hjernen lever litt mer sitt eget liv. De kan ha helt andre styrker som er veldig viktig, sier Camilla Eidsvold.

Skaper leselyst
Viken fylkesbibliotek har det nasjonale ansvaret for Sommerles i år. Målet i år er å få flere enn i fjor til å registrere seg på Sommerles.
– Jeg tror dette er en av de gode måtene å få barn til å lese på. I fjor var det 30 prosent av denne gruppen av barn som deltok i Sommerles. Jeg håper at Viken som har ansvaret for Sommerles i år klarer å kommunisere dette til flest mulig. Per i dag er det nesten 16 prosent som har meldt seg på. Jeg regner med at vi slår de 30 prosentene som var med i fjor, sier Camilla Eidsvold.

Reklamerer
Elevene støtter opp om å nå målet.
– Vi reklamerer for Sommerles på skolen, sier de tre elevene.

Tekst og foto: Morten Brunslid, Viken fylkeskommune