Foto: Antti Kaukoranta

«Skattekista» består av fire videoer som retter seg mot foreldre til barn i alderen 0-3 år. De er laget av Midt-Buskerud bibliotek Modum etter avtale med fylkesbiblioteket, og er finansiert med midler fra Nasjonalbiblioteket.

Filmene kan deles fritt av bibliotek over hele landet på ubestemt tid. Vi håper mange får lyst til å dele dem i sin kommune, for eksempel i samarbeid med helsestasjoner og barnehager.

Verdifullt helt fra fødselen

– Målet har vært å gi småbarnsforeldre noen verktøy og inspirasjon til hvordan de kan bruke sang, musikk og litteratur sammen med barna sine i hverdagen, sier barne- og ungdomsbibliotekar Astrid Bonilla.

Ideen til Skattekista kom da hun møtte folkemusiker Lajla Buer Storli, og de fant ut at fortellertradisjonen og sangtradisjonen henger sammen.

– Grunnen til at vi valgte å konsentrere oss om de aller yngste barna, er at sang, musikk og høytlesing er verdifullt helt fra et menneske kommer til verden. Det stimulerer språket til barnet og følelsen av trygghet og nærhet mellom barn og foreldre. Det er foreldrene som er eksperter på barna sine, og det er de som kan skreddersy det best opplegget for dem, sier Astrid.

Astrid og Lajla hadde opprinnelig sett for seg å invitere småbarnsforeldre og barna deres til møter på biblioteket i Modum, men planene ble endret på grunn av korona-pandemien. I stedet har de laget fire filmer til glede for bibliotek over hele landet.

Sang og musikk på tvers av landegrenser

Den første filmen henvender seg til foreldre med barn i alderen 0-1 år, og ble sluppet denne uken. De neste filmene kommer med en måneds mellomrom, og retter seg mot foreldre til henholdsvis 1-2-åringer, 2-3-åringer, og 0-3-åringer.

– Vi viser eksempler på bøker for de ulike aldersgruppene. Vi leker med regler, synger, spiller hardingfele og lager lyd på ulike måter. Vi snakker også om betydningen av høytlesing og musikk, sier Astrid.

Den fjerde filmen har større fokus på flerspråklighet og flerkultur. Her møter vi musikeren Kouame Sereba, som forteller om hva sang og musikk har betydd for ham i oppveksten, og hvordan han har videreført dette til sine egne barn i Norge.