Foto: Apeland

Kampanjen ga bibliotekene i Viken en unik mulighet til å samarbeide om å gjøre de digitale tjenestene bedre kjent. Felles innsats gir resultater. Kampanjen gikk bra i alle kanaler og vi nådde ulike målgrupper.

Kampanjemateriell
Det ble laget tre filmer som var tilpasset ulike format og kanaler. I tillegg besto kampanjemateriellet av bannere, samt bilder til sosiale medier og redaksjonell omtale. Pressemelding ble sendt ut til aktuelle medier. Publikum ble ledet til landingssiden viken.no/lommeboka , der de fikk informasjon og inspirasjon om lånekort og de ulike tjenestene som gir tilgang til tusenvis av bøker, aviser, blader og filmer døgnet rundt, året rundt.

Kampanjeplan
Kampanjestart var tirsdag 23. juni med lansering av filmen «Den uendelige listen». De tre filmene ble lansert med en ukes mellomrom slik at de skulle få best mulig spredning. Det var betalt annonsering på Facebook, Youtube, Instagram og Snapchat. Samtidig ble det publisert organiske innlegg som er innlegg hvor vi ikke betaler for spredning. Det ble oppfordret til å dele, like og kommentere for å bidra til best mulig spredning av budskapet.

Resultater fra kampanjen
Landingssiden fikk 11 749 besøk av 10 418 brukere. I 28% av besøkene gikk brukeren videre til en av tjenestene. Den betalte kampanjen i sosiale medier sto for 76,2% av trafikken til landingssiden.

25000 kr ble brukt til betalt spredning i sosiale medier.

• På Facebook fikk vi 188 319 visninger og nådde 77 376 personer. Vi nådde flest i aldergruppen 45 – 54 år og kjønnsfordelingen var 63% kvinner og 36% menn. Gjennomsnittlig spilletid var 5 sekunder.
  • På Instagram hadde vi 196 327 visninger og nådde 72 768 personer. Vi nådde flest i aldergruppen 18 – 24 år og kjønnsfordelingen var 62 % kvinner og 37% menn. Gjennomsnittlig spilletid var 4 sekunder.
  • Gjennom Snapchat hadde vi 559 485 visninger og nådde 102 196 personer. 93% av visningene var til aldersgruppen 13 – 17 år og kjønnsfordelingen var 58,3% kvinner og 41,7% menn. Gjennomsnittlig spilletid var 1,5 sekunder.
  • På Youtube hadde vi 35 161 visninger og nådde 19 885 personer. Vi nådde flest i aldersgruppen 35 – 54 år og kjønnsfordelingen var 39% kvinner og 52% menn. Youtube var eneste kanalen hvor vi nådde flest menn. På Youtube så 51% av brukerne hele videoen.

Gjennom organisk spredning nådde filmen «Den uendelige listen» 28 567 personer og ble delt 97 ganger. Gjennomsnittlig seertid var 7 sekunder. Filmen «Hvor er du nå?» nådde 14 450 personer og ble delt 48 ganger. Gjennomsnittlig seertid var 6 sekunder. Filmen «Alltid tilgjengelig» nådde 11 589 personer og ble delt 32 ganger. Gjennomsnittlig seertid var 6 sekunder.

Etter kampanjen hadde Bookbites en økning i antall brukere på 14% blant voksne, 10% økning blant barn og 13% økning der hvor alder ikke er oppgitt. Tjenesten Libby hadde en økning i antall brukere på 262,5%. Fra 2019 til 2020 er det en økning på 66,45% i antall artikler lest på Pressreader.

Foto: Apeland

Eksempler på presseomtale
Elin Brandsrud, biblioteksjef fra Indre Østfoldbibliotekene, snakket om digitale bibliotektjenester og kampanjen «Et helt bibliotek rett i lomma» på NRK P1 Østfold, Eftan i Østfold. Lenke til NRK P1 Østfold, Eftan i Østfold: https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-oestfold/sesong/202006/DKOS02012020

Artikkel i Oppegård avis der Kristine Mesgrahl og Guri Grimstad ved Nordre Follo bibliotek, avdeling Kolben anbefalte alle å teste ut bibliotekets digitale tjenester i sommer. Lenke til artikkelen: https://www.oavis.no/bibliotek-digitale-boker-kolben/fa-et-helt-bibliotek-rett-i-lommen/358463

Sak i Fredriksstad blad der biblioteket slår et slag for å ha boka med i lomma. Lenke til saken: https://www.f-b.no/kultur/biblioteket-slar-et-slag-for-a-ha-boka-med-i-lomma/s/5-59-1890376

Kampanjen ble støttet av Nasjonalbiblioteket.