De fleste bibliotekene i Viken er nå filmet i 3D, og det gir publikum en mulighet til å gjøre seg kjent i biblioteket sitt hjemmefra. De kan ta en virtuell rundtur i biblioteket, bli kjent med de ulike avdelingene og se hva biblioteket tilbyr.

Lier bibliotek i «dollhouse view». 360 grader.

3D-filming av bibliotekene i Viken

Det siste året har vært annerledes for de fleste av oss, men prosjektet med 3D-filming av bibliotekene i Viken har gått som planlagt. Prosjektet startet i Buskerud i 2018, og ble fra 2020 videreført til å gjelde hele Viken. Nå er snart alle bibliotekene i Viken filmet, og med noen få unntak har alle bibliotek hatt besøk av et kamerateam som har festet hver lille krok av biblioteket på film. Filmingen er utført av firmaet Wieso på vegne av Viken fylkesbibliotek. Her er et kart der du kan se resultatet av filmingen og gå inn på det enkelte bibliotek:  En annen inngang er Google Street View, der det er mulig å gå inn på det enkelte bibliotek og peke deg fram på samme måte som ute i gata.

For å gjøre bibliotekene i stand til å videreutvikle tilbudet har fylkesbiblioteket tilbudt flere kurs i bruk av 3D-løsningen Matterport. Et verktøy som gjør det mulig å legge inn informasjon og presentere både lokaler og tjenester visuelt. Det enkelte bibliotek kan selv bestemme hvor i biblioteket presentasjonen skal starte og legge til punkter som viser hvor en kan gå.

Filmene kan også brukes som et måleverktøy, og det er mulig å kjøpe plantegninger basert på matterport-scanningen.

Lier bibliotek er et av bibliotekene som allerede har tatt i bruk løsningen. Biblioteket skriver selv:

«Her kan du ta en virtuell rundtur blant alle hyllene, eller få oversiktsbilder med merking av hvor du finner de ulike avdelinger og bøker. Inne i 3D-kartet har vi lagt inn små overraskelser, som for eksempel videosnutter med bokanmeldelser og smakebiter fra våre arrangementer på bibliotekets YouTube-kanal. Ved noen av fagbøkene har vi lagt inn relevante videoer, som strikkevideoer ved strikkebøkene.»

Ta en titt på hvordan Lier bibliotek har lagt til informasjon her:  https://lierbib.no/lier-bibliotek-i-3d/ . Her ser du også at du får et totalt oversiktsbilde på 360 grader – «dollhouse view».

3D-filmene gir oss et godt utgangspunkt for markedsføring og formidling av bibliotektilbudet. Hva med å lage koblinger mellom bilder av bøker og bibliotekkatalogen? Se for eksempel hvordan denne lekebutikken har tatt i bruk verktøyet: https://matterport.com/industries/gallery/joueclub-liban-virtual-store

Filmene gjør det mulig å gjøre seg kjent med biblioteket uansett hvor en måtte befinne seg. Vi gleder oss til å se flere eksempler på hvordan filmene kan brukes og videre samarbeid om utvikling av tilbudet!