Fylkesbiblioteket fortsetter satsingen på 3D-skanning, og tilbyr i høst en ny runde med skanning til folkebibliotek i Viken. Vi ønsker å styrke det digitale bibliotektilbudet og gi publikum mulighet til å gjøre seg kjent med biblioteket sitt via nett. Tilbudet er i denne omgang sendt 20 av Vikens 51 kommuner og gjelder utvalgte avdelinger.

Mange bibliotek i Viken er allerede i gang og vi ønsker å få med enda flere. Vi ser at 3D kan gi oss mange muligheter og kan være et godt utgangspunkt for framtidige prosjekter. Vi ser også at:

• 3D-skanning av biblioteket kan bidra til en stor økning i bibliotekets antall digitale besøk, ettersom biblioteket kan legges på Google Maps og Google Street View.
  • Lånerne kan gå fra gata og videre inn i biblioteklokalene og navigere virtuelt rundt i lokalet 360 grader.
  • Biblioteket vil få større effekt av å være på Google Maps dersom man tar eierskap til biblioteket i Googles registre. Dette kan man få hjelp til.
  • Biblioteket får en egen modell av 360-biblioteket som kan bygges inn på egne eller andres nettsider. I denne modellen har dere selv anledning til å legge inn informasjonspunkter med tekst, lyd, bilde eller video inne i biblioteklokalet. Dette åpner for masse nye spennende måter å formidle biblioteket digitalt.
  • Fylkesbiblioteket er også i gang med å utvikle en ny løsning for statistikk som kombinerer statistikk, kartdata og 3D.

3D-skanningen vil foregå i perioden oktober-desember, og det vil bli arrangert workshop i bruk av 3D-verktøy for implementering til egen hjemmeside for de som får lokalene skannet. Det forutsettes at bibliotek som får biblioteket sitt skannet deltar med minst en person på denne workshopen.

Interessert? Her ser du et eksempel fra Kongsberg bibliotek, som viser hvordan en bibliotekskanning kan se ut: https://my.matterport.com/show/?m=Zf137zKvQKU

Ta kontakt med Atle Faye Lund på e-post atlel@viken.no hvis du har spørsmål.