Barnehageturné i folkebibliotek i Viken

Rødhette og ulven i Moss bibliotek. Foto: Viken fylkesbibliotek

Viken fylkesbibliotek tilbyr teaterforestillinger for barnehagebarn til alle folkebibliotek i Viken.

Teaterforestillingene inngår i fylkesbibliotekets prosjekt Leseraketten, hvor målet er å stimulere språkutvikling og leseglede fra tidlig alder.

Bibliotekene inviterer selv barnehagebarn til biblioteket for å se forestillingen.

Før barna skal se forestillingen, sender vi ut forslag til aktiviteter og bøker man kan lese for barna, til barnehagene. Folkebibliotekene betaler en mindre egenandel for å ta del i tilbudet, – forestillingene er gratis for barnehagene.

Kontakt:
Kjersti Movik Nygren,
rådgiver, Viken fylkesbibliotek

Aktuell forestilling

Rødhette og ulven vår og høst 2023

Foto: Morten Milde

Våren og høsten 2023 var forestillingen “Rødhette og ulven” på turné i folkebibliotek i Viken.

Totalt så over 1500 barn forestillingen.

Om forestillingen:

Alle kjenner eventyret om «Rødhette og ulven».

Men ER egentlig ulven så slem? ER egentlig bestemor så hjelpeløs? Og klarer Rødhette å finne veien til bestemors hus og hjelpe ulven å komme tilbake til der han hører hjemme?

I vår versjon ender egentlig alt såre godt, med en stor dose tull og tøys!

Knut Henriksen og Monica Hjelle forteller, synger og spiller sammen med barna, i en interaktiv

eventyrstund for de aller minste, og de litt større!

Knut Henriksen er musiker, dirigent, lærer med over 40 års erfaring, og han har med klarinettene sine, som skaper en trygg og fin ramme for eventyrstunden.

Monica Hjelle er skuespiller, sanger og barne- og ungdomsarbeider med lang fartstid i skuespiller- og fortellerkunst.

Barnehagene fikk tilsendt fingerdukker for å leke eventyret både før og etter forestillingen, slik at barna kunne lage alternative handlinger for å stimulere ordforråd og fantasi.


Tidligere turneer

Hvem er Wilhelm? høsten 2022

Foto: Viken fylkesbibliotek

Forestillingen “Hvem er Wilhelm?” var høsten 2022 på turné i folkebibliotek i tidligere Østfold og tidligere Buskerud. I tidligere Akershus ble forestillingen vist om bord på bibliotekbussen.

Wilhelm liker å gruble over de store spørsmålene i livet. Han lurer blant annet på hvem han egentlig er, og hva det er som gir et menneske en helt egen identitet. Han spør de voksne i familien, men ingen av dem klarer å gi ham et godt nok svar, selv om de alle bidrar med hver sin del av «bildet». Farmor er den som gir ham det svaret han setter mest pris på og som får ham til å forstå at han en dag vil finne den forståelsen han søker.

Forestillingen er basert på boken «Hvem er Wilhelm?» av Constance Ørbeck-Nilssen og Akin Duzakin, utgitt på Magikon forlag, og er dramatisert og regissert av Anneli Sollie. Utøvere er Herman Jørgenrud og Anneli Sollie.

Til sammen så 884 barn forestillingen, 350 av dem så den i bibliotekbussen.

Janne og Muskat våren 2022

Foto: Lars Opstad

Våren 2022 var forestillingen “Janne og Muskat” på turné i folkebibliotek i Viken. Om lag 550 barn fikk sett forestillingen i biblioteket. Forestillingen var produsert av Unge Viken Teater, som beskriver forestillingen på denne måten:

I et musehull i nærheten bor det en mus som heter MUSKAT. Det vet ikke Janne. Hun gleder seg til å ha eventyrstund for barna, men hvor i all verden har det blitt av eventyrbøkene hennes? Og hva er det for noe rart som ligger i stolen hennes, det ligner litt på musebæsj …?

Ingenting av Jannes eventyrstund går som planlagt, til barnas store begeistring.

Janne har mange års erfaring med teater for barn, og har her laget en leken og morsom forestilling for både voksne og barn, helt på barnas premisser.

Av og med Janne Starup Bønes

Isbjørn Nysbjørn høsten 2021

Foto: Gol bibliotek

Viken fylkesbibliotek hadde våren 2021 planlagt å sende forestillingen “Isbjørn Nysbjørn” ut til bibliotek i Viken, men på grunn av smittevernsrestriksjoner i enkelte kommuner lot ikke turneen seg gjennomføre denne våren. Det ble derfor bestemt at turneen skulle flyttes til høsten 2021.

Heldigvis kunne turneen gjennomføres som planlagt! Skuespiller Lars Johansson levendegjorde Nysbjørn for over fem hundre barn fordelt på 19 forestillinger. Flere av forestillingene ble spilt utendørs på grunn av smittevernrestriksjoner.

Forestillingen er basert på en fortelling av Alf Prøysen, og handler om den lille isbjørnen Nysbjørn som blir forkjølet, men helst vil være ute og leke med de andre.

Forestillingen handler om å passe på seg selv og andre når man er syk, med fokus på omtanke og vennskap.

Anneli Sollie dramatiserte og regisserte fortellingen.

Da lille Larsens hus blåste bort våren 2021

310 publikummer rakk å se forestillingen, før flere av forestillingene måtte avlyses p.g.a. Covid19. Forestillingen ble filmet og lagt ut på YouTube som en alternativ visning for bibliotekene som måtte avlyse.

Slik arbeidet vi med forestillingen i tidligere Østfold:

Folkebibliotekene samarbeidet med Østfold fylkesbibliotek om å tilby flere teaterforestillinger med tilhørende språkstimulerende aktiviteter til barnehager i fylket i 2018 og 2019. Forestillingene ble vist i folkebibliotekene etter at barnehagene hadde lest, lekt og jobbet med boka som forestillingen var basert på. Dette tilbudet fortsatte inn i storfylket Viken, med forestillingene «Da Lille Larsens hus blåste bort», «Isbjørn Nysbjørn», «Janne og Muskat» og «Hvem er Wilhelm».

En punktvis oversikt over hvordan vi arbeidet med «Da Lille Larsens hus blåste bort» som var på turné våren 2020:

Bok plukkes ut, gjerne i samråd med teaterfolk, slik at vi vet hva som egner seg for teater.

Forestilling produseres. 

Folkebibliotekene gjøres kjent med tilbudet fra oss. De på sin side inviterer barnehager fra sin kommune med. I større kommuner kan barnehager håndplukkes, i mindre er alle ofte med.

Turnéplan utarbeides av fylkesbiblioteket i henhold til ønsker fra folkebibliotekene som er vertskap for forestillingene.

Kofferter med innhold, rekvisitter og bok kjøpes inn

Pedagogisk opplegg utarbeides av fylkesbiblioteket og sendes til folkebibliotekene, som igjen sender dette videre til barnehagene som skal være med.

Eventuelt inviteres barnehagene til bibliotekbesøk for å motta bok. Dette kan også gjerne være et introduksjonsbesøk der barna får vite litt om bibliotek.

Forestillingen sendes rundt til folkebibliotekene i henhold til turnéplan. Barnehagene kommer til bibliotekene for å se forestillingen.

Eventuelt gjøres etterarbeid i henhold til metodisk opplegg som er sendt ut.

Graden av innsats og forarbeid i barnehagene er frivillig. Et minstekrav er å lese boka flere ganger.

  Mål:

Målet med aktivitetene er å gi barna en god teateropplevelse. For å sikre dette, er det viktig at barna forstår ordene og har en viss forhåndskunnskap om handling og karakterer i boka. Språkstimulering en viktig del av totalpakken. Ikke alle barn blir tatt med av foreldrene på teater, ikke alle barn blir lest for hjemme. Derfor har ikke alle førskolebarn uten videre forutsetning for å forstå alt som skjer fra en teaterscene.  Vi ønsker å gi alle barn et eierforhold til ord, handling, karakterer og boka før de ser stykket. Som kjent elsker barn gjentakelser, og vi er trygge på at når de får se noe de kjenner fra før, blir gleden og utbyttet maksimalt.

Aktiviteter i barnehagene på forhånd: Et minstekrav er at boka blir lest på forhånd flere ganger i barnehagene. Bøkene blir sendt ut til folkebibliotekene slik at barnehagene kan få/eventuelt låne hvert sitt eksemplar. Dessuten blir det sendt ut kofferter med ting og gjenstander som er hentet fra bokas handling. Disse   koffertene med innhold blir også til utlån, slik at barnehagene kan gjøre barna kjent med ord og begreper på forhånd ved å vise tingene i kofferten.

Om noen få uker er det teaterforestillingen om «Lille Larsen» som skal på tur. Teateroppsetningen er en blanding av dokketeater og vanlig teater, og er basert på boka «Da lille Larsens hus blåste bort» av Jakob Martin Strid. Stykket er dramatisert og regissert av Anneli Sollie. Medvirkende: Johan Østereng og Daniel Sandvik.

Bokas handling 

Boka handler kort fortalt om en kraftig vind som plutselig blåser Larsens hus opp på et høyt fjell. Lille Larsen blir blåst med opp og blir isolert fra resten av landsbyen. De andre innbyggerne er urolige for at Larsen skal mangle noe der oppe på fjellet. Via en snor, der de fester mat og ulike gjenstander, får de sendt det de mener han trenger.

Disse forslag til aktiviteter blir sendt til barnehagene på forhånd:

Forarbeid: Se på vær og vind

Været er en viktig kraft i denne boka. Det er fint om barna kan gå ut å kjenne på uvær, regn og sterk vind. Sangen til Tobias i Kardemomme by, av Torbjørn Egner, kan med fordel synges: 

Kommer vinden ifra vest,                                                                                                                                        

kan det bli en farlig blest.                                                                                                                                        

Den kan komme veldig fort,                                                                                                                                        

 så man nesten blåser bort.                                                                                                                                        

Den som da har paraply,                                                                                                                                                   

han kan komme til å fly,                                                                                                                                                  

så han nesten blåser bort fra våres by

Aktiviteter

Høytlesning og sang: Det foreslås at en del av aktivitetene foregår utendørs, i all slags vær. Det anbefales for eksempel å lese høyt ute i regn, med et plasttrekk over boksidene. Sangen til Tobias synges.

Taubane: Neste forslag er å bygge en egen taubane; gjerne fra et lavt punkt til et som er høyere. Mange barnehager har en hytte, et dokkehus eller et klatrehus utendørs. Det vil passe ypperlig! På snora fester man med klesklyper, eller binder fast, ulike gjenstander som man tenker seg i leken at Larsen skal få. En samtale med barna om hva Larsen kan trenge, trigger nysgjerrighet og stimulerer språket. Hva trenger et menneske som er helt alene på et høyt fjell? Man kan starte samtalen med de gjenstandene som ligger i kofferten. For å variere leken kan barna etter hvert være med å bestemme hva Larsen skal få, de kan bruke fantasien og tenke: Hva ville de selv savnet? 

Når det kommer til den konkrete leken, da gjenstander festes til snoren og sendes opp eller ned, bør det være en voksen både oppe og nede som forsterker språket og hjelper samtalen. Man snakker om hva som sendes: «Nå sender jeg en tannbørste oppover, er det noen som tar imot?» Og videre: «Tannbørsten har kommet opp, nå har Larsen tannbørste og kan pusse tennene. Takk for fin blå tannbørste! Hva kommer nå? osv.» 

Etterarbeid. 

Man snakker litt om været hver dag. For eksempel kan man sette opp en stang med vimpel eller flagg for å se hvor vinden kommer fra, og hvor sterkt den blåser. Rundt stangen kan man sette opp steiner merket øst og vest, syd og nord, slik at barna introduseres for himmelretninger.