PODKAST: BOK I BOKS

BOK I BOKS – ÉN BOK INN, ÉN BOK UT 

Bok i boks gir deg personlige lesetips og interessante samtaler om bøker. I hver episode møter du programleder Hilde Østby og en spennende gjest som forteller om en bok de anbefaler, sitt forhold til lesing og nærmiljøet der lesekiosken står.

Tone Wilhelmsen Trøen
Stortingspresident
Lesekiosken i Rånåsfoss

Da stortingspresidenten og høyrepolitikeren Tone Wilhelmsen Trøen ble bedt om å snakke om sin favorittbok, var hun ikke i tvil: Det er én bok hun har lest mange flere ganger enn noen annen bok. Denne romanen er i hennes eie blitt fillete og full av eselører og notater: Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede av Jan Wiese (Gyldendal, 1990). Boka handler om et mystisk kunstverk som lenge henger i en liten kirke i Italia, og om en bibliotekar i Vatikanbiblioteket som begynner å nøste opp fortellingen bak bildet. Det er en fortelling om kjærligheten og kunstens makt, og om miraklene som omgir oss. I denne episoden av Bok i boks møter du en lidenskapelig stortingspresident som vokste opp på Nes. Om somrene pleide hun å bade i Rånåsfoss. I kiosken som nå tilbyr bøker til alle som vil ha, pleide en ung Tone Wilhelmsen Trøen med vått hår å gå inn for å ringe foreldrene sine etter skyss hjem.

Lesekiosken ligger på Rånåsfoss jernbanestasjon. Finner du ikke boka du vil ha der, kan du oppsøke Nes bibliotek, i Amfi-senteret midt i Årnes sentrum. De har i overkant av 150 arrangementer årlig. Nes bibliotek har mange samarbeidspartnere, og er en viktig brikke i kultur- og informasjonstilbudet til kommunens ca 23 000 innbyggere, og har 60 000 besøkende i året.

 

 

Merete Lie 
Avdelingsdirektør, Deichman Bjørvika 
Lesekiosken i Fredrikstad 

Merete Lie har vært banksjef, men den banken hun leder nå, er en kunnskapsbank midt i hjertet av kultur-Norge: Hovedbiblioteket til Deichman i Oslo, som nå ligger i Bjørvika med utsikt til Operaen. Tidligere har Merete Lie bygget opp Litteraturhuset i Fredrikstad, og selv om hun jobber i Oslo, bor hun fortsatt i plankebyen. Hun har valgt seg en liten flis av en bok som har fått store ringvirkninger, og er blitt kåret til en av de ti beste sakprosabøkene utgitt på 2000-tallet: Kathe, alltid vært i Norge (Oktober, 2005) av Espen Søbye. Forfatteren sirkler inn en ukjent jødisk jente som endte som offer for Holocaust: 15 år gamle Kathe Lasnik. Hun kommer med familien sin til Kristiania i 1908 som flyktning fra Vilnius og gikk på Møllergata skole. 1. desember 1942 blir hun drept i Auschwitz-Birkenau. Hva kan vi vite om et liv som nesten ikke er dokumentert? Og hvorfor er vi fortsatt så opptatt av andre verdenskrig? Merete Lie forteller om leseglede, om hvilke bøker som griper henne og hvilken bok som står øverst på leselista hennes akkurat nå.

Lesekiosken ligger i Vollporten, Voldgaten 98 i Gamle Fredrikstad, men om du ikke finner den boka du vil lese der, kan du gå på Fredrikstad bibliotek. Det ble oppført på 20-tallet og sto ferdig til åpning i 1926, med en staselig bygning med et stort auditorium. Fredrikstad bibliotek har 3 avdelinger: Hovedbiblioteket i Fredrikstad sentrum, Onsøy bibliotek på Gressvik, og Østsiden bibliotek på Sellebakk. Foruten å låne bl.a. bøker, lydbøker, tidsskrift og filmer, kan man bruke pc-plasser eller trådløst nettverk, eller bare komme for å få informasjon, kunnskap og gode opplevelser. Fredrikstad bibliotek har mange arrangementer for voksne og barn.

 

Svein Skarheim
Direktør på Norsk Bergverksmuseum
Lesekiosken på Kongsberg 

Fra kontoret sitt kan direktøren for Norsk Bergverksmuseum se over til lesekiosken på Kongsberg. Inntil nylig var Svein Skarheim forlagssjef i Universitetsforlaget, og hadde en over 20 år lang karriere bak seg i Aschehoug (som eier Universitetsforlaget). Det har vært et liv i bøkenes tjeneste, men det hadde man kanskje ikke trodd om man hadde møtt Skarheim som ung mann: Han var ikke en typisk leser, og leste sin første roman som 18-åring. Men det ble vendepunktet. Boka heter Tilværelsens uutholdelige letthet (oversatt av Kjell Olaf Jensen og Michael Konupek, Cappelen 1998) og er skrevet av den tjekkiske forfatteren Milan Kundera. Den beskriver Tsjekkoslovakia før murens fall, og handler om Tereza og Thomas og hunden Karenin. Det er en bok om kjærlighet og trofasthet, svik og diktatur, men ikke minst om de to livsholdningene: Letthet og tyngde, følelsen av meningsløshet satt opp mot alvor. Skarheim er opptatt av gode titler, og det er det som får ham til å sette Nina Lykkes Oppløsningstendenser opp på leselista si.  

Lesekiosken ligger i Myntgata 4, og finner du ikke det du vil lese her, kan du oppsøke Kongsberg bibliotek i Kirkegata – biblioteket har også en avdeling i Hvittingfoss, i Vittingen kulturhus.  

Anne Felberg
Operasjef for Oscarsborgoperaen
Lesekiosken i Drøbak 

 Anne Felberg debuterte som sanger i Universitetets Aula i 1996 og har vært ansatt i Den Norske Operas kor i 29 år. Nå har hun medvirket i over 2500 forestillinger som korist og solist, og har et spesielt nært forhold til Japan, der hun har vært flere ganger. Denne episoden av Bok i boks handler om geishaer: Om Arthur Goldens bok Geisha (oversatt av Jorunn Carlsen, Cappelen, 2000) som skildrer den grusomme brutaliteten som skjuler seg rett under overflaten i de underskjønne geishaenes liv. Den handler om Sayuri. Som niåring ble Sayuri tatt inn i et velrennomert okiya – et geishahus – og gjennomgikk en forvandling fra fattig fiskerjente til en av Tokios mest ettertraktede geishaer. Selvfølgelig må Felberg også dele litt av sin kjærlighet til operaen Madama Butterfly av Puccini, og fortelle hvordan hun fikk ideen om å bruke et gammelt militærfort som operascene.  

Lesekiosken i Drøbak ligger i båthavna, Kroktønna 4. Og finner du ikke den boka du leter etter der, kan du oppsøke Frogn bibliotek. Det ligger sentralt plassert midt på torget i Drøbak sentrum og er en kulturell møteplass for kommunens innbyggere. Biblioteket har tilbud som bøker, tidsskrifter, aviser, e-bøker, PressReader og Filmbib og har flere faste aktiviteter; alt fra lesesirkel og bokkafé til advokatvakt, slektsforum og åpen barnehage. Bygningen hvor biblioteket ligger, ble oppført av Christen Carlsen i perioden 1735-1760, og har vært brukt både som bolig og skole opp gjennom tiden. 

Vibeke Saugestad
Musiker og oversetter
Lesekiosken i Moss 

Noe av det vokalist og Spelemannsprisvinner Vibeke Saugestad husker sterkest fra barndommen i Moss er lange dager med å slange seg med en bok og en haug med epler. Musikeren er blitt oversetter og elsker én bok mer enn noen andre. Michael Chabon utga for 20 år siden det som skulle bli en moderne klassiker: The Amazing Adventures of Cavalier and Klay (Picador, 200)Joe Kavalier redder seg ut fra et nazifisert Praha på hengende håret, etter å ha lært seg utbryterkunster á la Houdini. Vel fremme hos slektninger i New York slår han seg sammen med fetteren Sam Clay og lager en tegneserie som gjør stor suksess: The Escapist. Han er en superhelt som redder verden fra onde nazister med sin magiske nøkkel. Men hvordan skal Joe Kavalier klare det umulige kunststykket det er å redde familien sin ut av et Europa i nazistenes jerngrep? Vibeke Saugestad forteller om hva som gjør at hun elsker denne boka så mye, og om kontrasten mellom å stå på scenen som frontfigur og gjemme seg i skyggen av en forfatter som oversetter, og om hva som er så fint med å lese bøker.  

Lesekiosken ligger ved bensinstasjonen i Wulfsberggate 20 i Moss, men finner du ikke det du leter etter her, kan du besøke Mossebibliotekene. Moss bibliotek holder til i Møllebyen og Rygge bibliotek finner du i samme lokaler som Rygge ungdomsskole. Bibliotekene har en rikholdig mediesamling bestående av blant annet fag- og skjønnlitteratur, tegneserier, tidsskrifter, aviser og filmer. 

Einar Albertsson
Bibliotekar og brannmann
Lesekiosken på Rødtangen i Holmsbu 

Barne- og ungdomsbibliotekaren i Askerbibliotekene avdeling Tofte, kommer opprinnelig fra sagaøya Island, og veksler mellom bøker og brannslukking: Hver fjerde uke jobber Einar Albertsson i brannvesenet. Han bor 666 meter fra biblioteket og fire minutter fra brannstasjonen og elsker begge jobbene sine. Det hjelper dessuten å være brannmann når man skal overbevise unge gutter om at lesing er kult. Med seg til Bok i boks har Albertsson med seg Kjersti Warerloos ungdomsbok Rett sted til feil tid (Forlagshuset Vest, 2020), som handler om tre ungdommer som blir sendt ut på en tidsreise tilbake til 1930-tallet, men ender i helt feil tidsepoke, nemlig middelalderen. Nå gjelder det å ikke avsløre seg, i en tid preget av overtro. Albertsson elsker aksjonpregede bøker med god driv i handlingen, og den neste boka han ønsker å lese, handler ikke om fortiden denne gang – men om fremtiden.  

Einar Albertsson bor en kjapp sykkeltur unna Rødtangen på Holmsbu, der lesekiosken står. Finner du ikke det du ønsker deg der, kan du besøke Tofte, som er en avdeling av Askerbibliotekene. Det består i dag av fem bibliotek fordelt over hele Asker, fra Tofte i sør til Asker i nord. Samtidig er et nytt bibliotek på Sætre under utvikling. Askerbibliotekene  har bøker, lydbøker, filmer, musikk og spill for hjemlån.  Aviser og tidsskrifter kan lånes og leses i bibliotekene. Bibliotekene har også flere digitale tilbud som du kan bruke hele døgnet helt gratis.  

Espen Goffeng
Samfunnsdebattant og forfatter
Lesekiosken i Hølen 

Samfunnsdebattant Espen Goffeng er ikke opptatt av bøker alene: Nå jobber han som vekter, forfatter og har lært seg lærarbeider, men har både vært murer, jobbet med 3D-animasjon og vært reklamemann, i tillegg til at han har forelest på Universitetet og skrevet to debattbøker. Nå skriver han på to bøker til og har sin egen podkast. Dette blir en samtale om politikk og samfunn, og om en av Goffengs favorittbøker, skrevet av den amerikanske sosialpsykologen Jonathan Haidt, The Righteous Mind (Pantheon, 2012). Undersøkelsene til Haidt viser at vi kanskje ikke er så rasjonelle som vi tror når vi gjør moralske og politiske dommer, hans forskning viser snarere at vi er styrt av magefølelser – og politiske forskjeller har mer med smak å gjøre enn med moralske prinsipper. Visste du for eksempel at du blir mer konservativ av å stå i nærheten av en vaskeservant? Så hva blir det igjen å krangle om – og hvordan påvirker økende polariseringer samtalene som utgjør demokratiet?  

Lesekiosken i Hølen ligger i Dronningveien 3. Finner du ikke det du trenger, kan du dra til idylliske Son for å besøke biblioteket. Det ligger rett ved torget og vegg i vegg med den nyoppussede Birkelandgården. Biblioteket tilbyr fysisk og digitalt lesestoff: bøker, lydbøker, film, aviser og blader. Biblioteket har brettspill, sjakk, trådløst nett og PC’er, samt jevnlige arrangementer for barn og voksne. I Son er det meråpent – tilbudet som gir deg tilgang til biblioteket utenom betjent tid. 

Carl Emil Vogt
Historiker og forfatter
Lesekiosken i Hvitsten  

Hver sommer siden barndommen har historiker og forfatter Carl Emil Vogt tilbragt i sagnomsuste Hvitsten ved Oslofjorden, en idyllisk perle med hav og sjø som tiltrakk seg kunstnere som Edvard Munch. I bokhyllen på hytta fant han memoarene til Alexandra Thaulow, som vokste opp i Hvitsten og var gift med den internasjonale stjernen Frits Thaulow. Boka “Mens Frits Thaulow malte” fra 1929 finner du kanskje i lesekiosken på Hvitsten, men hvis ikke ligger den tilgjengelig i Nasjonalbiblioteket digitale arkiv:
https://www.nb.no/items/ded5a82fce8e3e8b23e6b237011b2f83?page=0&searchText=Alexandra%20Thaulow 

Fortellingen om det eventyrlige kunstnerlivet til Thaulow-familien skildres i en ganske impresjonistisk og underholdende form, og man møter blant annet en forfengelig Alexander Kielland og en angstridd August Strindberg. Historikeren vil også dele boka han har vært med på å skrive selv, om romfolket i Norge og holdninger mot de såkalte «sigøynerne», som han har skrevet sammen med to forskerkolleger på HL-senteret: Et uønsket folk. Utviklingen av en ‘sigøynerpolitikk‘ og utryddelsen av norske rom 1915-1956. Og han ønsker å ta med seg Dag O. Hessens bok Verden på vippepunktet ut av lesekiosken.  

Lesekiosken på Hvitsten ligger på Torget, Hvitstenveien 65, og har de ikke boka du ønsker deg, kan du besøke idylliske Son. Son bibliotek holder til i et hyggelig lokale med sjøutsikt, rett ved torget og vegg i vegg med den nyoppussede Birkelandgården. Biblioteket tilbyr fysisk og digitalt lesestoff: bøker, lydbøker, film, aviser og blader. De har brettspill, sjakk, trådløst nett og PC’er, og jevnlige arrangementer for barn og voksne. Son bibliotek har meråpent -tilbudet som gir deg tilgang til biblioteket utenom betjent tid. Ikke minst har de dyktige og hyggelige ansatte!  

Gaute Einevoll
Professor i fysikk og hjerneforsker
Lesekiosken i Stabekk
 

Visste du at grunnstoffene er begrenset, og at så mye som 99 prosent av kroppen til oss mennesker består av bare seks grunnstoffer: oksygen, karbon, hydrogen, nitrogen, kalsium og fosfor, og at de er skapt i The Big Bang eller i supernovaer? Vi er rett og slett laget av stjernestøv! Fysikkprofessor og hjerneforsker Gaute Einevoll brenner for å formidle naturvitenskap og har tatt med seg en favorittbok til lesekiosken i Stabekk. Anja Røynes Menneskets grunnstoffer, som fikk Brageprisen i 2018. Det er en bok om hvordan alt i verden egentlig henger sammen, om hvordan menneskene, jorda og klimaspørsmålene henger nøye sammen. Hva er god populærvitenskapelig formidling, og hvorfor er det så viktig å vite mer om hvordan verden er skrudd sammen? Einevoll ønsker seg Aftenstjernen av Karl Ove Knausgård ut av kiosken, og forteller om forskerliv og leseglede i denne episoden av Bok i boks.  

Lesekiosken på Stabekk ligger på Stabekk jernbanestasjon, Gamle Drammensveien 36, og om du ikke finner boka du leter etter der, kan du oppsøke Bærum bibliotek, avdeling Stabekk. Bærum bibliotek består av fem bibliotek. Hovedbiblioteket ligger på Bekkestua, med avdelinger i Sandvika, på Rykkinn, Høvik og Eiksmarka. I tillegg til en avdeling ved Ila fengsel. Bærum bibliotek skal være en møteplass og arena for opplevelser, meningsbryting, debatt og kulturelt mangfold. Det er mye som skjer på bibliotekene i Bærum som babydans, barselgruppemøter, lesestunder, barnehagebesøk, klassebesøk, foredrag, litterære samtaler, pop-quiz og bokprat, for å nevne noe. I 2020 ble Bærum bibliotek stolt fadder for lesekiosken iStabekk. 

Silje Bull-Njaa Larsen
Leder for Inovati
Lesekiosken i Hyggen

Silje Bull-Njaa Larsen starter hver dag på stranda i Hyggen, og på veien opp av vannet kan hun stikke innom lesekiosken som står akkurat der, og finne nye skatter! Bull-Njaa Larsen elsker nemlig å lese, og hun elsker papirbøker. Derfor har hun et stort bibliotek hjemme, med alle skattene hun har funnet i løpet av livet. Som barn reiste hun mye, som barn av en sjømannsprest, og kan tydelig huske kontaineren på kaia som var full av bøker, og hvor fortærende det var å skulle velge bare to. Med til lesekiosken i Hyggen har hun med seg en av sine favorittromaner,
Et lite liv av Hanya Yanagihara, som er oversatt til norsk av John Erik Frydenlund. Det er en fortelling om fire unge menn som kommer til New York, og om den mørke hemmeligheten den talentfulle advokaten Jude bærer med seg fra barndommen. Det er en bok om traumer og om vennskap gjennom 30 år. Samtidig krysser Silje Bull-Njaa Larsen fingrene for at hun kan finne Stavangertrilogien av Arild Rein i kiosken, siden hun selv har bodd en periode i Stavanger.

Lesekiosken i Hyggen ligger ved Grimsrudveien 48, 3442 Hyggen, og har de ikke boka du ønsker deg, kan du besøke Askerbibliotekene. Askerbibliotekene består i dag av fem bibliotek fordelt over hele Asker, fra Tofte i sør til Asker i nord. Det nærmeste biblioteket til Hyggen er Midtbygda bibliotek som holder til i fargeglade lokaler i Midtbygdahallen ved Midtbygda skole. Askerbibliotekene har bøker, lydbøker og filmer, musikk og spill for hjemlån. Aviser og tidsskrifter kan lånes og leses i bibliotekene. Bibliotekene har også flere digitale tilbud som du kan bruke hele døgnet helt gratis. Mer informasjon finner du på 
askerbibliotekene.no.

Ayse Koca
Forfatter, lærer og journalist
Lesekiosken i Drammen 

Foreldrene til Ayse Koca er opprinnelig fra Tyrkia og da de kom til Norge flyttet de til bydelen Fjell i Drammen. Hjemme hos den vitebegjærlige jenta var det ikke mange bøker, men det fantes heldigvis et bibliotek rett i nærheten! Sånn vokste Ayse Koca opp til å bli journalist og forfatter og en ekte litteraturelsker. I dag har hun tatt med en favorittbok, skrevet av Drammens-forfatter Liv Marit Weberg: Påstander om meg i tilfeldig rekkefølge (Aschehoug, 2019)Det er en ungdomsbok som skildrer annerledeshet og gjengmentalitet, en morsom og smart bok om livet selv, og hvordan hovedpersonen Weifa håndterer de strenge sosiale hierarkiene hun virker fanget i. Det er vel ikke utenkelig at også voksne har noe å lære av denne boka!  

Koca forteller også om å debutere med ungdomsboka Yoko Onur tar ballegrep i 2014, en bok som ble nominert til Brageprisen, Kulturdepartementets debutantpris og Bokslukerprisen. I 2019 kom boka Yoko Onurs dobbeltliv.  

Lesekiosken i Drammen ligger ved Austad Herredshus, Styrtomoes vei 33, og har de ikke boka du ønsker deg, kan du besøke Drammensbiblioteket. Det ligger sentralt i Drammen ved Ypsilon bru som binder bydelene sammen over elva. Med byens fineste utsikt er Drammensbiblioteket en populær møteplass for alle. Biblioteket har et tett samarbeid med byens lag og organisasjoner rundt et variert program med aktiviteter og arrangement. Biblioteket er tilgjengelig 7-23 hver dag hele året, har egen kafé og er et populært studiebibliotek. 

Live Svalastog Skinnes 
Gårdbruker, blogger og forfatter 
Krødsherad 

Live Skinnes bestemte seg, sammen med mannen sin, om et ambisiøst mål da hun tok over Skinnes går: Gården deres skulle bli best i verden på klima, dyrevelferd og sosiale medier. Nå er hele den 310 mål store gården ved Krøderen lagt om til økologisk og biodynamisk drift, med en skog på 7000 mål, frittgående griser på soyafritt for og sauer som slaktes på beitet, fullstendig stressfritt. I tillegg er Live Skinnes en ivrig blogger, og har skrevet boka Gardsliv — ekte og eventyrlig (2017). Når hun ikke steller på gården, er hun en ivrig leser, og til Krødsherads lesekiosk tar hun med en stor favoritt: Alkymisten av Paolo Coelho (oversatt av Christian Rugstad), som har solgt nærmere 40 millioner eksemplarer verden over. Boka er en mytisk fortelling om å følge sine drømmer, og handler om en gjeter og en alkymist.  Hun er også veldig glad i forfatter Dan Brown, og hans bestselger Da Vinci-koden (oversatt av Peter A. Lorentzen)Live Skinnes krysser fingrene for at hun finner sakprosaboka Factfulness i kiosken, for nå står den øverst på leselista hjennes: Her viser Hans Rosling, Ola Rosling og Anna Rosling Rönnlund hvorfor vi stadig misforstår verdens utvikling, og hva vi kan gjøre for å rette opp misforståelsene. Med utgangspunkt i ti vanlige feil hjernen vår gjør, viser de hvordan vi kan bryte med våre tankefeil og forstå verden bedre. 

Lesekiosken ligger på Krøderen torg i Krødsherad 

Om du ikke finner det du trenger der, er nærmeste bibliotek Midt-Buskerud-bibliotekene, avdeling Krøderen. Midt-Buskerud bibliotek består av bibliotekene i Modum kommune, Krødsherad kommune og Sigdal kommune, med avdelinger i Vikersund, på Prestfoss, i Eggedal og på Krøderen. 

Bok i boks finansieres ved hjelp av midler til digital formidling fra Nasjonalbiblioteket, som Viken ble tildelt i 2020.

Translate »
X