Fra forestillingen «Papegøyen som ikke likte løgner», med skuespillerne Alma Bø og Zezé Kolstad, og musiker Lius Baruch. Det er Sarah Camille, norgesmester i slampoesi og barnebokforfatter, som har skrevet teksten til stykket. Foto: Tammy Dobson.

I høst arrangerer fylkesbiblioteket digital mini-litteraturfestival for barn i samarbeid med Fredrikstad og Nannestad bibliotek. Programmet består av 4 arrangementer som det vil bli gjort opptak av. Opptakene vil gjennomgå teksting og redigering, før de slippes som en helhet i midten av desember.  Alle kan benytte seg av festivalfilmene. Målet er at så mange barn som mulig får oppleve litteraturformidlingen.

«Vi har lagt vekt på at arrangementene er varierte og utfyller hverandre. Det blir alt fra teater til barnebokbad», sier Gunnar Vilberg, rådgiver hos fylkesbiblioteket. «Ikke minst er det viktig at formidlingene egner seg godt både foran et levende publikum og på skjerm». For å få så gode opptak som mulig, har mini-festivalen engasjert profesjonelle folk med blant annet erfaring fra reklame, NRK Super og FlippKlipp. «Oppdraget vi har gitt dem, er å få fram et variert og samtidig helhetlig utrykk i filmene, og skape en opplevelse for seeren av å være til stede i salen», fortsetter Gunnar. «Vi kan ikke stoppe formidlingen og ta opptaket på nytt. Det vil være publikum og skoleklasser til stede på lik linje med ordinære arrangementer. Dette gjør forhåpentligvis tilbudet ekstra engasjerende og troverdig.»

Utgangspunktet for prosjektet var et ønske om å samarbeide med folkebibliotekene for å gjøre litteraturforestillinger tilgjengelig for alle barn og familier i Viken i en tid som begrenses av covid-19. Fylkesbiblioteket ble tildelt midler fra Nasjonalbiblioteket til digital formidling. Arrangementene blir gjennomført i uke 45 og 46 på Nannestad og Fredrikstad bibliotek og har barn opp til 7. trinn som målgruppe. Et godt samarbeid er viktig for å lykkes.

«Vi synes det er moro at det skjer noe. Vi har selv benyttet oss av andres digitale tilbud. Nå synes vi det er fint å være med på å bidra til et digitalt litteraturtilbud for barn», sier Hege Skovereng, bibliotekar ved Nannestad bibliotek.  Tidligere har Nannestad hatt gode erfaringer med barnebokbad og er glade for at de kan ha det som en del av programmet. «Det inkluderer og engasjerer barn på en helst spesiell måte», forteller Hege.

Kirsti Knutsen, avdelingsleder for barne- og ungdomsavdelingen i Fredrikstad, mener det er nødvendig at det fortsatt skjer ting. «Det er viktig med fysiske og digitale arrangementer i bibliotek for barn. At det finnes et tilbud. Også er det kjempegøy å være med. Vi får profilert biblioteket og tilbudene vi har ut til mange. Ikke minst får vi vist fram det flotte biblioteket vårt til hele Viken».


Bjørn Rørvik og Bukkene Bruse blir å se under mini-festivalen. Foto: Maja Hattvang.

«Vi oppfordrer alle bibliotekene i Viken til å dele den digitale mini-festivalen i sine kanaler når filmene er klare. De vil være tilgjengelige for alle i 14 dager fra de blir publisert. Vi kommer til å sende ut mer informasjon når slippdatoen nærmer seg», kan Gunnar fortelle.

Translate »
X