Formidlingstips i førjulstiden

Jakten på julefortellingen - formidling i bibliotekene i førjulstida. Les mer →

En motivasjon

av Mona Ekelund

Senhøstes 2019 reiste jeg på en miniturne i Østfolds folkebibliotek for å fortelle om julelitteratur. Målet var å gi et voksent publikum en kåserende oversikt over hva som er skrevet om jul opp gjennom årene. Det var også et viktig mål å underholde og skape litt julestemning over kaffekoppene.  Jeg kalte foredraget «Jakten på julefortellingen». 

Ideen til juleturneen kom da jeg sammenlignet norske folkebiblioteks programtilbud fra oktober til jul med kulturtilbudene fra musikk- og teaterbransjen for samme tidsrom. Det er en vesensforskjell mellom bibliotekenes programtilbud i førjulstida og tilbudene fra de øvrige kulturaktørene. Hvor bevisst er denne forskjellen fra vår side?  

Musikkbransjen selger billetter til julekonserter med alt fra Bach og korsang til nye juleklassikere og julepop. Det er knapt en kjent artist som ikke er på veien med sin julekonsert der repertoaret handler bare om jul. Teatre setter opp juleteater; «Reisen til julestjernen» og «Puttiplutti Pott» m.m. Dette er julefortellinger fra scenen som går som familieforestillinger gjennom generasjoner.  

Hvorfor kommer folk igjen år etter år for å oppleve det som kan virke både sentimentalt og repeterende? Kulturtilbudet i førjulstida er sjelden banebrytende kunst. Kanskje er det hemmeligheten? Folk ønsker noe lett i adventstiden, gjerne «feel-good», noe som gir julestemning. Alle har et forhold til jul, med barndomsminner og tradisjoner som bekreftes og forsterkes av sanseinntrykk kulturopplevelser.   

Mens kirker og kulturhus fylles opp med lys, musikk, sang og opplesninger, tilbyr bibliotekene bøker om jul til utlån. Vi svarer ikke helt på publikums ønsker om arrangement med julestemning. Bibliotekene har i førjulstiden omtrent samme type program som ellers når det gjelder arrangementer for voksne. Det som heter litterær julelunsj viser seg ofte å være bokprat om høstens bøker, det som heter adventskaffe med noe attåt, er bibliotekarer som presenterer utvalgte favoritter, bøker som ikke har noe med jul å gjøre. Se for deg at musikkbransjen gjør det samme: Annonser med overskrift «Julekonsert» viser seg å være for eksempel «De nyeste ti låtene fra artist XX», et repertoar med nye låter, men ikke en eneste julesang! 

Vi kan utnytte vårt potensiale bedre. Vi kan også tilby publikum julestemning via arrangementer. Det er mye i hyller, i magasiner og på nett, alt fra juleevangeliet til legender, julekrim, juledikt, bygdefortellinger, tegneserier, gamle julehefter og helt nye julehefterVår kulturs historie om julefortellingen er en egen fortelling. Den fortellingen er både underholdende og spennende. Erfaringen fra foredragene før jul i fjor var at publikum liker den fortellingen.  

Siden koronaen  forhindret en ny turne i 2020 laget Viken fylkesbibliotek en førjulskalender til bibliotekarer i fylket. Men dette er en gavepakke til alle som trenger gode tips til hvordan ditt bibliotek kan fortelle fortellingen om julelitteraturen, og det er like relevant hver jul. Derfor har vi valgt å legge ut alt samlet i år. Det er juleinspirasjon i lufta. 

Om lesekalendere

Julekalendere, ikke bare for barn, men også for voksne har tatt av. I 2018 kom «Snøsøster» av Maja Lunde og Lisa Aisato og ble en knallsuksess med nærmere 250 000 solgte eksemplarer og ny salgsrekord. Dette sier noe om hva markedet ønsker. Her kan bibliotekene levere.

Forfatternes julehelg

Julefortellinger skal helst inneholde en snøstorm med forfrosne skikkelser som så vidt redder seg inn fra uvær. En skildring av to fattige gamle som mangler penger, mat og drikke til høytiden er heller ikke av veien.  Les mer om historiske julefortellinger og få gode tips her.

Inspirert av juleevangeliet

Lenge var det vanlig å skrive julefortellinger som formidlet kristne verdier om nestekjærlighet. Papa Panov, Piken med fyrstikkene og Karens jul er alle en videreføring av evangeliets budskap om nestekjærlighet.

Juleheftenes historie

Et unnselig og gulnet lite hefte fra 1943 med tittelen «Julehefter» presenterer juleheftenes bakgrunn og store betydning. Les mer om dette og juleheftenes historie fram til dagens «Juleroser» og hvordan tekstene egner seg til opplesing og formidling.

Juledikt

Julediktene egner seg veldig godt til opplesning og diktstund i førjulstiden. Diktene
er lett forståelige og har bred appell. Her får du tips til hvor du finner de gode diktene og hvordan de kan løftes fram i førjulstiden?

Jul med Prøysen

Det kan virke unødvendig å tipse bibliotekarer om Alf Prøysen til jul. Men Prøysen er en merkevare. Her får du gode tips til hvordan Alf Prøysen kan formidles i førjulstiden.

Postmoderne jul

Musikkbransjen gir oss mye god julestemning. Men hvor lenge varer den? På første juledag regner det. Juletreet drysser, barna maser, og mor og far krangler. Det kan litteraturen fortelle oss.

Reinspikka romantikk

Filmbransjen har sine klassikere til jul, «Love Actually» for eksempel. Mange ser denne romantiske komedien år etter år. Det skal være en tradisjon i England å lese romantisk litteratur ved juletider. Nå ser vi stadig flere forlag i Norge gi ut romantiske bøker med juleinnhold.

Ei kriminell jul

I dag er det vanleg å lese krim til påske i Norge. I andre land les ein krim til jul. Mange krimforfattarar brukar jula som påskot til å samle menneskje på eit lite sted. Eigentleg passar det godt med mørke gjerningar i den mørkaste årstida. Det skumle verkar enda skumlare da.

Kjell Aukrust

Hos Aukrust møter vi norsk vinter og jul. Iskalde utetemperaturer og hardfyring inne satte sitt preg på bekledning og gjøremål. Skildringer av bygdas juletrefest med fullt hus og gang rundt treet er gjenkjennelig underholdning. Bli med inn i Aukrusts jul.

Levi Henriksen

Med hele tre novellesamlinger der julefeiring står i sentrum peker Henriksen seg ut som nåtidens juleforfatter framfor noen. Nærmere blues kommer vi ikke i litteraturen.

Dagens julelitteratur

Det skrives stadig nye tekster om jul. Levi Henriksen, Anne B. Ragde og Unni Lindell er blant bidragsyterne de siste årene. Mye godt, noe vondt, gjensyn med karakterer fra romaner og deres julefeiring.Her finner du stoff til høytlesning og inspirasjon til foredrag både om jul og enkeltforfattere. 

Tegneserier

De samme gamle seriene dukker opp i bladkioskene hvert år i desember. Men visste du at tegneserier ble ansett for å være dårlig lesestoff for barn, ja rett og slett skadelig i årene etter krigen?  Bortsett fra i juletider.

Horror

Skrekkfortellingar og jul? Det kan høyrest ut som ein rar kombinasjon rundt ei høgtid som først og fremst er forbunde med kos, hygge, stearinlys og varme pledd. Men jula er jo lagt til den tida på året kor det er som mørkast rundt oss, så den kan skilte med litt andre ting enn girlanderpynt og sledefart gjennom fakkelpynta julegater også.  

Translate »
X