Om lesekalendere

av Mona Ekelund

 

 

Julekalendere, ikke bare for barn, men også for voksne har tatt av. Ulike produsenter kappes om å tilby kalendere der innholdet viser til dels overraskende temaer. Vi er et stykke unna pappkalenderne fra 1960-tallet der spenningen besto i å avdekke små bilder på størrelse med frimerker bak lukene. Bak den 24. luken fant man som regel Jesusbarnet. Nå finnes det kalendere for spaprodukter, neglelakk, te, sjokolade, lakris, såpe, øl, ja sogar kalendere for sexlekprodukter! 

Lesekalendere er et miljøvennlig alternativ. Ideen med en bok med et kapittel å lese for hver dag er ikke ny. Jostein Gaarder skrev «Julemysteriet» i 1992. I 2018 kom «Snøsøster» av Maja Lunde og Lisa Aisato. Boka ble en knallsuksess over alle forventninger med nærmere 250 000 solgte eksemplarer og ny salgsrekord. Dette sier noe om hva markedet ønsker. Her kan bibliotekene levere. I tillegg til et godt utvalg lesekalendere har vi mye spennende i hyller, magasiner og på nettet som kan tilbys til utlån eller brukes ved arrangementer.   

Ellers kan alle enkelt lage sin helt personlige litterære adventslesekalender. Følgende tips fikk jeg fra en eldre leseglad dame. Rett før advent spanderer man på seg en bok man har lyst på, tar antall sider og deler med 24, merker forsiktig med blyant, og vips har man en lesestund å glede seg til 24 dager i desember. De som måtte ønske det, kan jo til og med velge seg en bok med erotisk innhold. 

 

Forside snososter
Translate »
X