Levi Henriksen

av Mona Ekelund

 

 

Snøkledde skoger og bondegårder med julenek har vært kulisser i julefortellingene lenge. Levi Henriksen holder seg nesten i det samme landskapet. Han skriver om både ribbe, julelys og glitter, og her er snø og forventningsfulle barn. Men julestemningen får utfordringer i bygda Skogli. Det knirker i familieforhold, og det ser mørkt ut for enkeltskjebner. Henriksen zoomer inn byggefelt og bensinstasjoner, og han skriver om de som ikke lykkes med verken jula eller livet Alenemoren, den fallerte fotballstjernen som drikker, barn som prøver å ta ansvar for at familien skal få en fin jul. Fram for alt møter vi den ensomme og ufrivillig nyskilte far; han som ikke helt har skjønt hvorfor kona har skiftet låsen hjemme mens han har vært på turné med rockebandet, han som ikke er så god til å snakke om følelser. Han kler seg ut som julenisse. Med maske foran ansiktet og ikke helt ærlig spill oppsøker han ekskone og barn og stjeler seg til noen øyeblikks samvær. Leseren må velge side i denne fortellingen, og det er ikke vanskelig. Vi sympatiserer med denne tause og klønete mannen selv om han tangerer lovens grense og vel så det.   

Alle novellene oser av jul, men det hviler noe både desperat og trist over feiringen. Nærmere blues kommer vi ikke i litteraturen. Med hele tre novellesamlinger der julefeiring står i sentrum peker Henriksen seg ut som nåtidens juleforfatter framfor noen.  

 

Tips

  • Fortellingene passer til høytlesning i biblioteket, gjerne med musikalsk blues attåt. Har man god råd eller gode samarbeidspartnere innen kulturlivet, kan man invitere forfatteren sjøl med eller uten band.
Translate »
X