Dagens julelitteratur

av Mona Ekelund

 

Det er gledelig at det stadig skrives nytt om jul. Ikke rent få av de kortere fortellingene publiseres som før i julehefter. I fjor kom både Levi Henriksen og duoen Unni Lindell og Anne B. Ragde med egne hefter. Sistnevnte besto av nyskrevne fortellinger, ofte med basis i forfatternes egne liv, noen ganger med hyggelige skildringer av julefeiring på 50- og 60-tallet. Andre ganger hører vi om trange økonomiske kår og om fedre som drakk.  

Blant dagens julehefter er det grunn til å fremheve Juleroser. Tekster og bilder holder høy kvalitet. I årets Juleroser tar Helge Torvund oss med inn i juleminnehuset på Nærbø, der barndommens juleforventning skrives fram, varmt og gjenkjennelig. Nina Lykke spinner videre på hvordan Ingrid og Jan fra boka «Nei og atter nei» har fått det. Ingrid feirer jul i en gammel Caravelle, for tiden stasjonert i Benidorm, mens middelaldrende Jan sliter i rollen som nybakt far. For bibliotekarer og andre som er interesserte i litteraturhistorie er det en god del mer snadder i Juleroser, som for eksempel nyskrevet stoff om Sigrid Undset og om Bodil Cappelen og Olav H. Hauge. Videre er her kortprosa av Jon Fosse, morsom tekst av Sigrid Bonde Tusvik, julebetraktninger av Trygve Skaug, artikkel om julemusikk av Jan Inge Sørbø og mye mer. Her er det stoff til høytlesning og inspirasjon til foredrag både om jul og enkeltforfattere. 

Av årets julelitteratur må sist, men ikke minst, Gro Dahle nevnes. I diktsamlingen «Gave» skriver hun om jul så vi både grøsser og fryder oss. Glede og kjærlighet får plass, side om side med det mørke og vonde som finnes i kroker og kriker i de tusen hjem. 

 

Translate »
X