Tegneserier

av Mona Ekelund

 

I noen år etter annen verdenskrig ble tegneserier ansett for å være dårlig lesestoff for barn, ja rett og slett skadelig. Merkelig nok gjaldt dette ikke så mye til jul. I mange hjem var det en fast juletradisjon at foreldre og andre voksne kjøpte serier til barna som de fikk lese fra og med julaften. Det kunne være norske og ganske trauste serier som «Vangsgutane», «Tuss og Troll» og «Smørbukk». Men det kunne også være oversatte serier som «Fiinbeck og Fia», «Knoll og Tott», BlondieStomperud (oversatt fra svensk og tilpasset norske forhold) og selvsagt Donald Duck. At barna leste disse seriene med glede i hele etterkrigstiden er sikkert. Antakelig gjorde mange voksne også det.  

Tradisjonen med tegneserier til jul lever fortsatt. De samme gamle seriene dukker opp i bladkioskene hvert år i desember. Det ser ut til å være god butikk, juletegneseriene ble redningen da tegneseriebransjen noen år opplevde en økonomisk tilbakegang. I tillegg til de tradisjonelle seriene kommer det også enkelte nye serier. I fjor kom for eksempel «Jul på Skaugum» som harselerer med kongefamilien. Kollektivet er også en moderne serie som viser oss noe i retning av en postmoderne jul. 

Tips 

  • Gode tegneserier er fremdeles for mange en godt bevart hemmelighet. Mange husker Donald Duck og Stomperud. Ta utgangspunkt i det folk allerede kjenner og inviter til et arrangement med foredrag om tegneserier der man starter med juleseriene 
  • Utstilling i biblioteket: Hvem har det eldste juletegneserieheftet? Konkurranse blant publikum? 
Translate »
X