Inspirert av juleevangeliet

av Mona Ekelund

 

Lenge var det vanlig å skrive julefortellinger som formidlet kristne verdier om nestekjærlighetLeo Tolstoj skrev Papa Panovlegenden om den fromme skomakeren som på en kald julekveld håpet på besøk av Frelseren selv.  Andre skrev mer hjerteskjærende, som H.C. Andersen med «Piken med fyrstikkene». Et mishandlet barn som fryser i hjel på nyttårsaften; kan det bli verre? Det kan det. Amalie Skram vrir kniven enda en omdreining i fortellingen «Karens jul». Her handler det om en ung, fattig og ugift mor.  Hun har ingen steder å gjøre av seg og har med sitt nyfødte barn sneket seg inn i et glissent havneskur for å finne ly. Der blir de funnet døde, frosset i hjel, begge to.  

 Om man googler Karens jul finner man at denne novellen har appell til barn og unge. Den er mye brukt på skoler og universitet. Mange elever og studenter har lagt ut eksempler på tolkning. På YouTube finnes det små snutter med minioppsetninger som elever har laget. I flere år fra 2013 ble Karens jul satt opp av Nord-Trøndelag Teater og vist rundt om i Norge som konsertforestilling.   

NRK ba i 2014 publikum om tips til julelitteratur for barn som fortjener klassikerstatus. Disse ovenfornevnte fortellinger havnet på den listen  

https://www.nrk.no/kultur/dette-er-lesernes-egne-juleklassikere-1.12105048       

Begge fortellinger er også en videreføring av evangeliets budskap om nestekjærlighet. De må definitivt med i fortellingen om julefortellingen. 

Noen ganger trengs mer nøytrale tekster. Diktet «Ledestjerne» av Einar Skjæraasen er helt sikkert inspirert av julens budskap. Men det kan gjerne brukes i livssynsnøytrale sammenhenger og på tvers av religioner. Det er samlende og fortjener å bli løftet fram.  

Diktet er lett å finne om man googler. 

 

Forside Piken med svovelstikkene
Translate »
X