Juledikt

av Mona Ekelund

 

Fremveksten av tallrike julehefter skapte behov for juledikt. Det var en fjær i hatten for redaktøren dersom han fikk en kjent forfatter til å skrive. Dette er bakgrunnen for at vi har mange gode juledikt både mellom stive og myke permer. En god del av dem er samlet i antologien «Da tenner moder alle lys», juledikt i utvalg ved Svein Ellingsen, fra 1991. Noen få av diktene har blitt tonesatt og blitt kjente julesanger.   

 Blant julediktene finnes det skatter. Forfattere som vi gjerne forbinder med opprør og venstreside har overraskende nok skrevet med varme følelser om jul. Ikke sjelden er mor et motiv. I antologien nevnt ovenfor finner vi dikt av forfattere som Rudolf Nilsen, Arnulf Øverland, Jens Bjørneboe, Andre Bjerke, Olaf Bull, Jan Magnus Bruheim, Inger Hagerup, Edvard Hoem, Stein Mehren og Ingebjørg Kasin Sandsdalen m.fl. 

Skal biblioteket invitere til et lyrikkarrangement, vurder å prøve juledikt dersom det passer med årstiden. Spesielt kan dere prøve dette hvis dere aldri har hatt lyrikkarrangement før. Dette er poesi som alle forstår, enkelt i språket med gjenkjennelig tematikk. Med levende lys, kanskje litt musikk, kaffe og julekake, er julestemningen garantert. 

 

Så godt her er i korte førjulsdager, 

eg ber på gleda ifrå farne år. 

Og stova mi er halvmørk heile dagen, 

det er som årets «skumringstime» rår. 

Eg elskar denne lune halvlysstemning 

og alle dagane kjem meg så nær 

frå leik og bal i snø og vinterkulde 

til stovelunk og godt i alle krær. 

  

Frå diktet «Desember» av Ingebjørg Kasin Sandsdalen 

  

God jul til nysnøen 

og til alle hvite ark 

på hustak og på åkre. 

Hvert jorde er en begynnelse 

hvor dagen kan skrive historiene sine, 

den hvite oppkjørselen foreløpig uten spor.  

  

Da er det bare å løpe ut i snøen 

og virvle 

fortellingen din ned veien: 

Skoene som springer etter bussen, 

fortvilelsen målt skrittlengde og avstand.  

  

Juledikt fra Gro Dahles nyeste samling Gave, 2020

 

Tips:

      • Julediktene egner seg veldig godt til opplesning og diktstund i førjulstiden. Diktene er lett forståelige og har bred appell.  
      • Arranger gjerne en lyrikkaften eller formiddag i biblioteket. Eller vurder et samarbeid med kirke, historielag, museum eller foreninger som kan ha stemningsfulle, eldre lokaler som får fram litt julemagi, og der juledikt kan være en del av programmet.  
      • Musikk i tillegg til opplesning er et flott tilskudd dersom man har budsjett til det. Men tekstene står fint alene også.
Translate »
X