Jul med Prøysen

av Mona Ekelund

 

 Det kan virke unødvendig å tipse bibliotekarer om Alf Prøysen til jul. Når vi likevel gjør det, er det av to grunner:  

1) Prøysen er merkevare. EPrøysenarrangement i førjulstida for voksne trekker folk 

2) Her er det lavthengende frukter. Bibliotekansatte kan gjøre mye med helt egne ressurser. En kan også trekke med lokale krefter.  

Vårt tips er å lage et lite foredrag om Alf Prøysen, om livet hans og det han skrev, med fokus på jul. Det er skrevet flere biografier, det er enkelt å finne bakgrunnsstoff. Inn i dette kan det  flettes et par julefortellinger som leses høyt. Fordelen med Prøysens tekster er at mange av dem er korte og fyndige. Er man usikker på hedmarksdialekten, undersøk om det ikke finnes en eller annen i byen/bygda som kommer fra Hedmark og som er brukbar på høytlesning. Kanskje en lokal kjendis?  

I Prøysens store juletematiske produksjon er mye godt kjent. Det er også mulig å finne mer ukjente perler. Mens mange av bygdeforfatterne før ham skrev om livet på storgårder, skrev Prøysen om husmenn og slitere. Fortellingen “Matja Madonna” handler om fritid i romjula for tjenestefolket på gårdeneI romjula var det fest på lokalet. Men fjøs måtte likevel stelles, og kuer måtte melkes. I mørket tuslet en skikkelse fra gård til gård og gjorde arbeidet som var nødvendig. Det var sliteren som hjalp sliterne. Det var a Matja, en av Prøysens stillferdige heltinner.  (Og ikke jordmor Matja denne gangen) 

100-årsjubileumet for Alf Prøysen var i 2014, så det er en stund til neste gang han kan feires med runde tall. Men han tåler fint å feires litt hvert år. 

Translate »
X