Kolben bibliotek i Kolbotn. Foto: CICERO

Bibliotek og bærekraft

Fylkesråd for kultur og mangfold i Viken, Tonje Kristensen, har et sterkt engasjement for bibliotekene, og dets rolle i samfunnet.

– Man kan si at bibliotekene alltid har jobbet med bærekraft. Vi har bare ikke kalt det bærekraft før. Bibliotekenes viktigste oppgave har tradisjonelt vært å skape gode leseferdigheter i befolkningen, og bidra til folkeopplysning og demokratibygging, blant annet. Men bibliotekene har også hatt en viktig rolle i å skape sosial bærekraft og jevne ut sosiale forskjeller, gjennom å gi likeverdig tilgang til kunnskap, litteratur og kultur for alle.

Flere bibliotek i Viken jobber aktivt med å formidle bærekraftmålene, og Eidsvoll bibliotek er et eksempel på dette. Biblioteket har en kampanje i sosiale medier som de har kalt «Bibliotek + bærekraft = sant», hvor de synliggjør bærekraftsmålene og hvordan biblioteket bidrar til å nå hvert spesifikke mål.

Les hele saken på viken.no: Bibliotekene sentrale i bærekraftsarbeidet – Viken fylkeskommune

Nasjonal bibliotekdag er i regi av Norsk bibliotekforening og markeres 1. september hvert år.