Nordisk råds pris for barne- og ungdomslitteratur

I 2019 gikk Nordisk råds pris for barne- og ungdomslitteratur til forfatter og illustratør Kristin Roskifte fra Moss/Kolbotn. Hun fikk prisen for bildeboka Alle sammen teller.

I år kan prisen gå til Åse Ombustvedt fra Våler/Moss og Marianne Gretteberg Engedal fra Hol. Sammen er de nominert for diktboka Når er jeg gammel nok til å skyte faren min?, der Ombustvedt har skrevet teksten og Engedal har illustrert.

Bedømmingskomiteen skriver:
Åse Ombustvedts dikt er enkle i sin form, men slående i sitt innhold. Med korthugde setninger og få ord makter hun å fortelle en viktig og smertefull historie som lodder dypt.

Teksten er illustrert av Skinkeape, som er pseudonymet til Marianne Gretteberg Engedal. Tegningene hennes har en presis følsomhet i seg og viser guttens vanskelige liv vekselvis innenfra og utenfra.

Her kan du lese mer om boka: https://www.norden.org/no/nominee/ase-ombustvedt-marianne-gretteberg-engedal-ill

Vinneren av Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2020 presenteres i Reykjavik 27. oktober. Premien er en prisstatuett og 350 000 danske kroner.

Her kan du lese mer om prisen og de nominerte i 2020: https://www.norden.org/no/news/disse-kan-vinne-nordisk-rads-barne-og-ungdomslitteraturpris-2020


Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur

Hvert år deler Kulturdepartementet ut priser til barne- og ungdomslitteratur i sju kategorier. Vi merker oss to av vinnerne, som begge er debutanter fra Viken. De ble premiert med 50 000 kroner hver.


Debutantprisen


Foto: Julie Pike

Neda Alaei er oppvokst i Moss, og fikk KUDs debutantpris for romanen Dette er ikke oss. Juryen skriver blant annet:

Følelser og prøvelser formidles med en sårhet og nerve som treffer leseren rett i hjertet. En troverdig karaktertegning bidrar til å skape en medrivende og realistisk fortelling. Neda Alaei bruker et levende språk, som er alders­relevant uten å virke anstrengt. En sikker og velskrevet debut om omsorgs­svikt, vennskap på prøve, depresjon, forelskelse, fotografering, og ikke minst musikken til Kent.


Bildebokprisen


Foto: Tove K. Breistein

Marianne Gretteberg Engedal (se også over) fikk KUDs bildebokpris for Pølsetjuven, som hun har både skrevet og illustrert. Jurylederen sier: «Pølsetjuven er ei original forteljing om ein kjend tematikk: å ta eigne val, sjølv om det kan kjennast vanskeleg. Ei fin skildring av korleis det er å finne seg sjølv i ei verd som er full av fastlagde rammer og forventningar.»

Du kan lese mer om KUDs prisutdeling her: https://barnebokinstituttet.no/kulturdepartementets-priser/alvor-kjonn-og-stilsikre-debutanter-her-er-vinnerne-av-kud-prisene-2019/


Nynorsk barnelitteraturpris 2019

Marianne Gretteberg Engedal er også tildelt Nynorsk barnelitteraturpris for boka Pølsetjuven.

Vi gratulerer alle og ønsker lykke til!

Translate »
X