Utforsker’n senior

av Agnes Sirland | 13. apr 2018

En kvinne holder et VR-apparat. Foto: Skjermbilde fra video av Avia Produksjon

Seniorer klare for ny teknologi har deltatt på teknologikurs i regi av Østfold kulturutviklings avdeling Fylkesbiblioteket, bibliotekene i Moss og Askim, samt INSPIRIA science center.

Det er Østfolds vitensenter, Inspiria, som står for undervisninga. Kurset er for dem som ikke har teknologiskrekk, men som samtidig har mer å lære og er nysgjerrig. De eneste kravene var at deltakerne hadde fylt 60 år og eide en smarttelefon. En kursdag var på lokalbiblioteket, to kursdager på Inspiria i Sarpsborg, og kurset var gratis.

Kursdatoer:

Første dag –  Mobilen – din inngang til hele verden

Bli på høyden av #SoMe, app, VR og sånt Mobilen er en inngang til hele verden. I dag fins det en app for det aller meste. Vi minsker skrekken og får en pangstart på bruk av teknologi som er lett tilgjengelig. Samtidig ser vi kritisk på hva vi tillater apper å gjøre. Vi ser på hva telefonen har av tilpasningsmuligheter for syn og vi installerer apper vi trenger til kurset (og oppretter evt. mulighet for å kjøpe apper – ta i så fall med visakort!). Du får bruke VR-briller på telefonen med Google cardboard og se hvordan QR-koder fungerer. Vi lærer om GPS og ser hva det kan bli brukt til, som f.eks. kart og guida turer. Og vi lærer nettvett og lager en facebookgruppe og snapchat for å holde kontakt gjennom kurset. Til sist lager vi kahooter og tar vi en Kahoot for å sjekke om kunnskapen sitter.

Andre dag: Verdensrommet

Vi er på Planetariet på Inspiria. Dagen begynner med en virtuell reise i vårt solsystem, der vi ser stjernetegn, melkeveien og lærer om området fra melkeveien til bakgrunnsstrålingen som er 13,8 milliarder lysår fra jorden. Dette er en interaktiv reise i tid og rom der det gis mulighet for å stille spørsmål. Ingen spørsmål er for lette eller for vanskelige.
Så lærer vi å stjernekikke gjennom apper på telefonen. Dette er en utmerket aktivitet for samvær med eldre og barn i alle aldre. I dag fins mange apper som gjør det mulig identifisere objekter på himmelen og å få fram informasjon om dem. Vi får også en kort introduksjon til datamaskinprogrammet Stellarium, som er ypperlig for å forberede seg for å gå ut å se på himmelen og se planeter, måner og stjerner. Til sist vandrer vi ut og ser på stjernene.

Tredje dag: Helse

På elsykkeltur med helseklokke. Vi er på Inspiria, der dere får utdelt hver deres helseklokke og lærer hvordan dere kan bruke den. Vi lærer hvordan vi måler søvn og aktivitet med appen Fitbit, og inviterer hverandre til utfordringer. Vi lærer om elsykkelteknologi og sykler runder med elsykler fra Inspiria.

Om prosjektet

Prosjektet Utforsker’n senior er en del av ERASMUS+ prosjektet «Learning, smart technology and creativity» som Fylkesbiblioteket gjennomfører sammen med partnere fra Litauen og Tsjekkia.

Den engelske begrunnelsen for prosjektet er: To improve the non-formal adults education by connecting  smart Technologies and creativity, and cooperation between partners from Lithuania, Czech and Norway. Target Groups are adults 45+.

Norges bidrag inn i dette prosjektet er formidlingstiltaket Utforsker’n senior hvor Moss bibliotek og Askim bibliotek også deltar.

Samling på lokalbiblioteket. Foto: Skjermbilde fra video av Avia Produksjon

Translate »
X