Savna katt, barnebokbad, netflix-hit og dop og kjønn – litteratur i DKS 2022/23

Den kulturelle skolesekken sitt litteraturprogram det kommende skoleåret byr på både velkjente navn og nye fjes. Og endelig blir konseptet Barnebokbad rulla ut i større skala.  

Camilla Otterlei er den forfatteren som sannsynligvis møter flest elever i løpet av dette skoleåret. Hun er blitt varm i trøya av å holde digitale formidlinger under pandemien. Nå skal hun endeleg fysisk få møte 3. trinns-elever i Viken med produksjonen Katt savna, basert på boka med samme navn. Det handler om vennskap, ensomhet, drømmen om et kjæledyr og om å føle seg utenfor. Otterlei leser høyt fra boka, og samtaler med elevene om temaene.

For 6. trinn i Fredrikstad, Kongsberg og Nes i gamle Akershus blir det full rulle med barnebokbad til våren. Vilde Kamfjord holder kurs i januar for lærerne. I de neste månedene skal Fredrikstad-elevene høre Maiken Nylunds Rikka på ordentlig og forever. Kongsberg-elevene skal få høytlesing av Kristine Rui Slettebakkens Jo har skjedd. For Nes-elevene er det Kampen av Geir Egil Eiksund som står på programmet. Selve barnebokbadene blir gjennomført på skolene i perioden mars-mai. Barnebokbad-konseptet vil bli videreført i andre kommuner i årene som kommer.

At filmversjonen av en norsk ungdomsroman skulle toppe strømmelistene på Netflix var kanskje mulig å se for seg for de av oss med god fantasi. Men at forfatterne av boka da kan dra på turnè for Den kulturelle skolesekken er ikke så opplagt. Så vi er veldig stolte av at Viken-elever på 9. trinn er de første som møter Randi Fuglehaug og Anne Gunn Halvorsen sin DKS-produksjon Arvingen – Halve kongeriket. Vi regner med mange store fjes når det går opp for elevene at opphavskvinnene til Royalteen står i deres eget klasserom.

På videregående skoler knytter det seg både forventninger og spenning til at Molly Øxnevad og Maria Kjos Fonn samtaler om hverandres bøker Feminin gange og Heroin Chic. Kjønnsidentitet og dop møtes i to historier om sårbarhet og kraft, og mangfoldet i det å være menneske.

Men dette er en flik det totale litteraturtilbudet. Totalt er det 39 litteraturproduksjoner i spennet fra 3. trinn til vgo som skal ut på veien til Viken-elevene. Du kan sjekke ut hvilken produksjon som kommer til din kommune, og tidspunkt, på nettsidene til DKS Viken:

Utforsk produksjoner i DKS | Viken DKS (denkulturelleskolesekken.no)