Drømmebiblioteket har flust av kreative verksteder hvor folk kan lage og gjenbruke ting. Og i 2025 byr bibliotekene på mer teknologi og interaktiv formidling.

Når ungdom i hele Viken gir innspill om drømmebiblioteket, er dette noen ideer som popper opp:

VR-briller er et stikkord for at bibliotekene bør se til vitensentre og museer som inspirasjonskilde til å formidle kunnskap og opplevelser digitalt. Ja takk også til koding og teknologikurs, bedre nett, og ikke minst nok stikkontakter.


Kreativt medieverksted

Barn og unge kan hjelpe til i drømmebiblioteket, som er et medieverksted: Hvordan fortelle en historie gjennom podkast, skriving, tegning eller maling, lage kortfilm eller se filmmaraton, ha LAN- eller brettspillkvelder. Det er mer om tegneserier og manga, og flere konkurranser med utgangspunkt i bøker og filmer.

Teknikk-kurs for bedre hukommelse og læring er et innspill, det samme er lesehunder og leksehjelp. Mange setter pris på å gjøre lekser i biblioteket, men rommet skal skille seg fra hjemmet og fra skolehverdagen.


Lys og luft

Ungdommer i hele Viken spiller inn om framtidas bibliotek, her ved Marthe Ilsaas Urnes t.v. og Marthe Fjellberg Andersen. Foto: Hilde Grefsrud.

– Den optimale studieplass er gode og litt myke stoler, med bordplass, leselys og stikkontakter. Helt perfekt hvis det var gardin på siden eller dyp stol for å sitte i egen boble. Det er kanskje rart å si det, for biblioteket er et offentlig sted, men av og til er det behov for å lukke seg inne. Det sier Marthe og Marthe, Fjellberg Andersen og Ilsaas Urnes om Bekkestua bibliotek til konsentrasjonsarbeid.

Drømmebiblioteket er lyst og luftig, med mange grønne planter og fleksibel innredning. Det er åpne soner med gode og komfortable stoler, andre soner er mer skjult, noen er lyddempet. Det er godt med studie- og grupperom. Kanskje et akvarium?


Sortere søppel – nå

Miljøstasjon og panteordning må på plass, mener Marthe Fjellberg Andersen t.v., Marthe Ilsaas Urnes og Kaja Nordseth Harvei. Foto: Hilde Grefsrud.

BUA-bibliotek som låner ut skateboard, hengekøyer og VR-briller er bra. Ungdommene låner gjerne inn en ekte snekker eller sykepleier til å fortelle om yrket, eller de låner øre til ordføreren.

Bibliotek-kafeene kjemper mot matsvinn. Kafeen har bikuber på taket, frø-bibliotek og epletrær i bibliotekhagen. I bibliotekhagen arrangeres det konserter. Gjenbruksmaterialer brukes i verksteder for å lage ting, og Jenny Skavlan stiller med gode råd om redesign. Folk går eller sykler til biblioteket, for det er naturligvis tenkt på god sykkelparkering. Nye bibliotek bygges med jordvarme og solceller. Bibliotekene har miljøstasjoner for å sortere søppel og tomflasker, og det siste vil ungdommene se på plass før 2025.

 

Retning for framtida

  • Det er Viken fylkesbibliotek som inviterer unge til å ha drømmer om framtidas bibliotek.
  • Aldersgruppe 13-20 år har gitt innspill digitalt via kommunikasjonsplattformen Discord, og ved oppmøte i folkebibliotek i Bærum, Jevnaker, Ullensaker og Sarpsborg.
  • Innspillene brukes i arbeid med temastrategi for bibliotekutvikling. Strategien skal vedtas i Viken fylkeskommune i 2021.
  • Translate »