Smittevernveileder for bibliotek

8. mai ble det publisert en smittevernveileder for bibliotek. Denne er utarbeidet av Bibliotekarforbundet og Norsk bibliotekforening i samarbeid med flere.
Lenke til smittevernveileder for bibliotek

—————————————————————————————————————

Fylkesråd for kultur og mangfold i Viken fylkeskommune, Camilla Sørensen Eidsvold, etterlyser nasjonale retningslinjer for å ivareta smittevernet til bibliotekenes besøkende og ansatte, og har sendt en henvendelse til Kulturdepartementet. Selv om det er den enkelte kommunes ansvar å ta stilling til når bibliotekene skal åpnes for publikum, er det behov for god veiledning om hvilke hensyn som bør ivaretas. Innbyggere i Viken benytter bibliotektjenester på tvers av kommunegrensene, noe som gjør det ekstra viktig med felles retningslinjer. Les hele saken: https://viken.no/tjenester/kultur/aktuelt-kultur/etterlyser-retningslinjer-for-smittevern.22672.aspx

 

Midt-Buskerud bibliotek åpner igjen 4. mai

Midt-Buskerud bibliotek har i samarbeid med kommuneoverlegen utarbeidet retningslinjer for å sikre en trygg gjenåpning av biblioteket. Her kommer retningslinjene som et eksempel på hvordan dette kan løses.

Retningslinjer for bruk av Midt-Buskerud bibliotek fra 4.5.2020 

  1. Det er kun tillatt med 5 lånere inne i biblioteklokalet samtidig. 
  2. Ved inngangen til biblioteket står håndsprit, og alle må desinfisere hendene før de går inn på biblioteket. 
  3. Familier kan ikke komme samlet. En voksen sørger for å låne og levere på vegne av sin familie. Husk lånekort!
  4. Reserver gjerne bøker eller annet materiale via epost, telefon eller bibliotekets katalog på nett. 
  5. Låner får beskjed på sms/epost, når boka er tilgjengelig. Bøkene står da i reserveringshylla som vanlig, med lapp inni med reserveringsnummer og lånes ut på vanlig måte, fortrinnsvis på automat.
  6. Lånere skal i størst mulig grad benytter utlånsautomat. Spør om hjelp hvis du trenger det eller lurer på noe!
  7. Det er dessverre ikke mulig å sette seg ned, lese aviser eller magasiner, spille Playstation. Årsaken til dette er av smittevernhensyn.
  8. Publikums-pc kan ikke benyttes. Årsaken til dette er av smittevernhensyn.
  9. All betaling skjer ved bruk av kontaktløs betaling eller ved bruk av kort på betalingsautomat.

 

Folkehelseinstituttet har laget mal for smittevernveileder

Folkehelseinstituttet har laget en mal som bransjer, tjenester og organisasjoner kan bruke for å utarbeide egne smittevernveiledere eller bransjestandarder tilpasset sin aktivitet.

https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/rad-og-informasjon-til-andre-sektorer-og-yrkesgrupper/mal-bransjestandard/?term=&h=1

 

Svar fra Kulturdepartementet vedrørende stenging av bibliotek

I tillegg har Nasjonalbiblioteket publisert denne saken vedrørende stenging av bibliotek: https://bibliotekutvikling.no/2020/04/27/stenging-av-bibliotek-svar-fra-kulturdepartementet/

 

Foto: Jarle Nyttingnes

Translate »
X