Årets Sommerleskampanje er over for i år. Sommerles skal være en lystbetont lesekampanje for barn fra 1.- 7- klasse, og er et viktig verktøy for å holde barns leseinteresse og leseferdigheter vedlike. Målet er å få flest mulig barn til å lese mest mulig gjennom en lang sommerferie. Forskning viser at “Barn som for eksempel ikkje les i løpet av sommarferien, kan risikere å tape opptil tre månaders leseutvikling, og i verste fall rykke tilbake til leseferdigheitsnivået dei fant seg på ved påske. Lågt presterande lesarar risikerer større tap enn høgt presterande lesarar, og slik vert prestasjonsforskjellane større år etter år (Sommernes, 2022, s. 1-2).

Årets mest leste bok på Sommerles

På landsbasis har hele 162 000 barn deltatt og over 2,2 millioner bøker er lest! Den desiderte mest leste boka var “Reisen til Jotundalen” av Malin Falch. 35, 4 % av barneskolebarna i Viken har deltatt på årets Sommerles, dette er en nedgang fra fjorårets deltakelse som var på 36,4%. Deltakerne har lagt ned en solid innsats gjennom sommerferien.

Nå arrangeres det avslutningsfester rundt om i bibliotekene i Viken, og vi ønsker å gratulere alle med innsatsen og vel gjennomført Sommerles-kampanje! Etter to år uten Sommerles-avslutninger, var bibliotekene i Viken klare for en skikkelig feiring.  Sommerles er ingen konkurranse om å være best, så alle som har vært med er invitert til fest, uansett hvor mye eller lite de har lest.

Boller, saft og en rappende bibliotekar på Kongsberg bibliotek

Oversiktsbilde av alle deltakerne på årets Sommerlesfest på Kongsberg bibliotek

Bibliotekar Hege Lislien og den rappende bibliotekaren, Gavin Baker, sørga for skikkelig feststemning på Kongsberg bibliotek.

Bilde av fagleder ved Kongsberg bibliotek, Heidi Gleden (til venstre) og biblioteksjef Oda Cornelia Knudsen som deler ut boller og saft.

Biblioteksjef Oda Cornelia Knudsen (til høyre) og bibliotekar Heidi Gleden fikk æren av å dele ut boller og saft til ivrige sommerlesere.

Lørdag 10. september inviterte Kongsberg bibliotek til stor Sommerlesfest på biblioteket med hele 160 påmeldte festdeltakere. Her var det fullt hus med høylytt feststemning og skikkelig stolte barn og bibliotekarer! Kongsberg bibliotek har i år satt ny rekord med en deltakelse på hele 57,2 % og biblioteket har delt ut over 2000 premier til ivrige sommerlesere. Lørdag blei barna feira med rebusløp, en rappende bibliotekar, trekning av masse fine ekstrapremier, utdeling av diplomer til alle barna og boller og saft. En skikkelig festdag!

Trylling og forfatterbesøk på avslutningene på bibliotekene i Indre Østfold

Bilde av forfatter Marius Horn Molaug som snakker om bøkene "Verdens verste"-bøkene

En ekte forfatter på besøk! Forfatter Marius Horn Molaug fortale barna om “Verdens verste”-bøkene.

I Indre Østfold har 1790 barn har vært med på Sommerles! Det er nesten 50% av alle barna i kommunen. Til sammen har de lest 24.260 bøker, og det er verdt å juble for! Biblioteket har fem avdelinger i kommunen: Askim, Mysen, Skjønhaug, Spydeberg og Tomter. Det var ulikt tilbud av underholdning på avslutningsfestene i de ulike bibliotekene, slik at barna kunne velge hvor de helst ville dra. Tryllemette var i Askim, Mysen og Tomter, unge Even Slettmyr Magic stilte på Skjønhaug og forfatter Marius Horn Molaug møtte opp i Spydeberg. Kommunen er ganske stor, med litt avstander mellom bibliotekene. Foreldre og barn i kommune fulgte med på programmet og møtte opp på det tilbudet som var av mest interessant. Noen ville høre på forfatteren av «Verdens verste»-bøkene, og fikk til og med seg en signert bok. For noen passet det bedre å dra til Skjønhaug fordi de var opptatt andre dager. Der fikk de oppleve unge Even Slettmyr som tryllet biter av kort inn i en lime og fikk en hel kortstokk til å bli blank, rett mellom hendene på publikum. Til både glede og irritasjon for de fremmøtte.

Bilde av Tryllemette som underholder barn i biblioteket

Alle feiringer burde inneholde trylling! Tryllemette var en suksess på sommerlesavslutningene i Indre Østfold kommune.

Tryllemette var i Askim, Mysen og Tomter, og er også vokst opp i området selv om hun ikke bor her lenger. For henne ble det mange fine møter med gamle kjente og nye fans. Det morsomste var å kunne hilse på de søte kaninene og duene til slutt.

“Alle som har vært med har mulighet til å vinne ekstra premier, og alle skal få en gratis, felles og fin opplevelse på bibliotekene. Det var fullt hus alle steder, det ble tryllet, lest, tullet, trukket oppmøtepremier og ekstrapremier, delt ut diplomer, sommerlespremier og kjærlighet på pinne, både til småsøsken, storesøsken og foreldre. Alle skal få når vi har noe å feire!” sier bibliotekar Irene Walseth.

Kilder:

Sommernes, K. O., 2022. «Ja, eg trur nok foreldra er krumtappen» [Masteroppgave, UiT Norges arktiske universitet]. Munin open research archive. https://hdl.handle.net/10037/26084